Bases del Concurs 2019-20
-
El Concurs de Retòrica s’organitza per millorar l'expressió oral a través la recerca d’informació, l'argumentació, el diàleg i el respecte.
-
El Concurs de Retòrica es realitza sota la modalitat de “debat pautat”. Entenem el debat com al diàleg entre dues persones (o més) a l’entorn d’un tema on s’exposen els punts de vista adoptats per cadascú i que, mitjançant l’argumentació s’intenta convèncer l’altre del posicionament adoptat inicialment.
-
Es participa en equips de dos, excepcionalment de tres concursants. L’equip està format per un orador o oradora, que és qui parla o exposa, i un assessor o assessora (o més), que juntament amb l’orador/a, prepara el discurs, les argumentacions i l’assisteix durant el debat.
-
El Concurs de Retòrica es desenvolupa en quatre fases:
-
Fase preparatòria: Cada classe amb el seu professor/a estudia i practica el debat i l'argumentació. També es treballen els aspectes essencials de l'expressió oral en públic. Es formen els equips concursants. En acabar aquesta fase, es donen a conèixer el tema (o temes) del concurs i es donen orientacions per a la cerca d’argumentacions i contraargumentacions.
-
Fase intraclasse: Amb la deguda antelació i per sorteig, s’adjudica el posicionament a defensar respecte el tema (a favor o en contra) a cada equip. Si s’habiliten diferents temes, aquests es sortegen igualment juntament amb el posicionament a defensar. Es confecciona un quadre de concurs on hi constaran els encreuaments. Cada encreuament és eliminatori per a l’equip que obtingui menor puntuació. Després de les diferents eliminatòries, cada classe quedarà representada per tants equips com es consideri per part del professor/a.
-
Fase interclasses o de centre: Amb tots els equips seleccionats en l’anterior fase es confecciona un quadre de concurs. Se segueix el mateix procediment per a l’adjudicació de temes i posicionament que en l’anterior fase. Els equips guanyadors d’aquesta fase representaran el centre educatiu a l’Acte Final.
-
Fase final: Aquesta fase es desenvolupa en un Acte Final que té la consideració de mostra de debats i celebració de la paraula. Els equips guanyadors en l’anterior fase debaten per obtenir la millor puntuació i ser un model per a tots els participants en el concurs. La fase final té un caràcter formal i acadèmic. El sorteig del posicionament a defensar (a favor o en contra) i els temes a debatre es fa amb el temps suficient per a preparar el debat.
-
-
Abans d'iniciar el debat se sorteja l'ordre d'intervenció dels equips. Durant el debat, l'orador/a pot disposar d'un paper, mida quartilla, amb anotacions. L'assessor/a, que no exposa, té l’opció de lliurar notes a l’orador.
-
El debat per equips té una durada de 10 minuts, i se segueix la següent mecànica de debat:
-
Presentació i posicionament inicial de l’equip 1 (1 minut).
-
Presentació i posicionament inicial de l’equip 2 (1 minut).
-
Argumentació per part de l’equip 2 (2 minuts).
-
Argumentació per part de l’equip 1 (2 minuts).
-
Contraargumentacions i debat lliure entre els dos equips (2 minuts).
-
Conclusions finals per part de l’equip 1 (1 minut).
-
Conclusions finals per part de l’equip 2 (1 minut).
-
-
Cada debat es valora seguint els criteris del "carnet de puntuació". Aquests criteris són públics i s’exposen a la fase preparatòria del concurs.
-
El jurat està format, en la fase intraclasse, pel delegat/da de la classe i el professor/a. En aquesta fase el delegat/da ajuda el/la professor/a en el control del temps. En la fase interclasses i final, el jurat està format per personalitats rellevants de l’educació. La puntuació final per declarar l’equip guanyador és la suma de les tres valoracions.