top of page

Bases del Concurs 2020-21 

(en temps de pandèmia)

  1. El Concurs de Retòrica s’organitza per millorar l'expressió oral a través la recerca d’informació, l'argumentació, el diàleg i el respecte.

  2. El Concurs de Retòrica es realitza sota la modalitat de “debat pautat”. Entenem el debat com al diàleg entre dues persones (o més) a l’entorn d’un tema on s’exposen els punts de vista adoptats per cadascú i que, mitjançant l’argumentació s’intenta convèncer l’altre del posicionament adoptat inicialment.

  3. Es participa en equips de dos, excepcionalment de tres concursants. L’equip està format per un orador o oradora, que és qui parla o exposa, i un assessor o assessora (o més), que juntament amb l’orador/a, prepara el discurs, les argumentacions i l’assisteix durant el debat.

  4. El Concurs de Retòrica es desenvolupa en quatre fases:

    1. Fase preparatòria: Cada classe amb el seu professor/a estudia i practica el debat i l'argumentació. També es treballen els aspectes essencials de l'expressió oral en públic. Es formen els equips concursants. En acabar aquesta fase, es donen a conèixer el tema (o temes) del concurs i es donen orientacions per a la cerca d’argumentacions i contraargumentacions.

    2. Fase intraclasse:  Amb la deguda antelació i per sorteig, s’adjudica el posicionament a defensar respecte el tema (a favor o en contra) a cada equip. Si s’habiliten diferents temes, aquests es sortegen igualment juntament amb el posicionament a defensar. Es confecciona un quadre de concurs on hi constaran els encreuaments. 

      1. Per a la confecció del quadre de concurs es pot prendre una de les següents opcions:

        1. Lligueta o “tots contra tots”. Aquesta opció facilita que els debats cada vegada siguin millors i s’enriqueixin per les aportacions de tots els equips. S’ha de crear un ambient col·laboratiu traspassant la preparació i la informació entre els diferents equips.

        2. Per eliminatòries. Cada encreuament és eliminatori per a l’equip que obtingui menor puntuació.

      2. Sigui quina sigui l’opció adoptada, hi haurà un debat final entre els millors equips de la classe. Aquest debat es gravarà en vídeo que s’aportarà a la fase final. 

    3. Fase interclasses o de centre en temps de pandèmia: A causa de la situació de pandèmia que provoca que no es puguin fer reunions fora dels grups de convivència, no es realitzarà aquesta fase.

    4. Fase final en temps de pandèmia: Aquesta fase es desenvoluparia en un Acte Final on tots els participants assistirien als debats entre els equips guanyadors de la fase anterior. Aquesta fase quedarà substituïda per la Mostra de debats en línia.

    5. La Mostra de debats en línia consistirà en el recull dels debats finals de cada grup-classe en format audiovisual i allotjats en una plataforma d’internet (canal Youtube) que es publicitaria. Tots els participants podrien visualitzar aquests debats i fer-ne la valoració i comentaris. Suposarà una acció més d¡aprenentatge a través del modelatge dels propis participants.

  5. Abans d'iniciar el debat se sorteja l'ordre d'intervenció dels equips. Durant el debat, l'orador/a pot disposar d'un paper, mida quartilla, amb anotacions. L'assessor/a, que no exposa, té l’opció de lliurar notes a l’orador.

  6. El debat per equips té una durada de 10 minuts, i se segueix la següent mecànica de debat:

    1. Presentació i posicionament inicial de l’equip 1 (1 minut).

    2. Presentació i posicionament inicial de l’equip 2 (1 minut).

    3. Argumentació per part de l’equip 2 (2 minuts).

    4. Argumentació per part de l’equip 1 (2 minuts).

    5. Contraargumentacions i debat lliure entre els dos equips (2 minuts).

    6. Conclusions finals per part de l’equip 1 (1 minut).

    7. Conclusions finals per part de l’equip 2 (1 minut).

  7. Cada debat es valora seguint els criteris del "carnet de puntuació". Aquests criteris són públics i s’exposen a la fase preparatòria del concurs.

  8. El jurat està format, en la fase intraclasse, pel delegat/da de la classe i el professor/a. En aquesta fase el delegat/da ajuda el/la professor/a en el control del temps. La puntuació final per declarar l’equip guanyador és la suma de les tres valoracions.

bottom of page